MAF – Oracle Mobile Application Framework

MAF(Mobile Aplication Framework) Oracle'ın iOS, Andorid ve Windows Phone işletim sistemleri için tek kaynaktan uygulama geliştirme imkanı sağlayan bir geliştirme yapısıdır. Bu yapı için yine Oracle'ın uygulama geliştirme ortamı sağlayan yazılım aracı jdeveloper kullanılmaktadır. Jdeveloper konsol, swing ve web uygulamaları geliştirmek, web servisleri yazmak, Oracle veritabanı bağlantılı uygulamalar hazırlamak, yazılan kodun hemen debug edilmesi ve çalıştırılmasını olanaklı sağlayan bir geliştirme aracıdır. Bu araç üzerine kurulan MAF sayesinde java, html ve javascript tabanlı uygulamaları 3 platform için geliştirmek mümkündür. Daha çok az kod yazmaya ve sürükle bırak ile hızlı uygulama geliştirmeyi sağlamaktadır. Uygulamaların çalışmalarını görüntülemek için kendine ait bir emülatorü bulunmamaktadır. Bilgisayarda kurulu olan Android sdk, iOS sdk yada wPhone sdk lar ile hızlı bir şekilde ayarlamalar yapıp, uygulamaları bu emülatorde hızlı bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Ben bu Framework ü Mac OS üzerinden deneyimledim. Deneyimlemeden önce bilgisayarda Android studio ve Xcode kullandığım için hali hazırda SDK larım kuruluydu. Ufak bir ayarlama ile iki sdk ya jdevelopor ı bağladım ve deneme için geliştirdiğim uygulamayı hem ios a hemde android emultore deploy edebildim. Bu kısımları sonraki paylaşımımda anlatacağım için oraya bırakıyorum.

Kurulum tarafına gelecek olursak, öncelikle Java Development Kit (JDK) nın kurulması gerekiyor.  ben Mac Os için olan 1.8 verisyonunu kurdum.

Daha sonra geliştirme ortamı için Oracle JDeveloper 12c nin kurulması gerekiyor. Windows için olan ve MacOS için olan iki dosyadan oluşan toplamda 2.1 GB lık bir dosyadır. Bu dosyayı indirirken sizden oracle hesabınız ile login olmanızı isteyecektir. Yoksa kısa sürede oluşturup işleme devam edebilirsiniz. 

Buradaki Oracle'ın tüm uygulamalarını denemek, bu uygulamalar ile geliştirme yapmak, ticari olmadığı sürece ücretsizdir. Sizden herhangibir ücret ve süreli kullanım istememektedir. Gönül rahatlığı ile kurcalayabilirsiniz.

Önemli not: Oracle JDeveloper 12c indirirken sakın son sürümünü indirmeyin. Şu an için en so 12.2.1.1 versiyonu yayında ama sizin bir önceki 12.2.1.0 versiyonunu indirmeni gerekmektedir. Çünkü MAF kurulumunda bu sorun karşınıza çıkacaktır.  Oracle da kullanıcılarına araçlarının bir önceki versiyonlarını kurmalarını önermektedir. Önce versiyon çıkartıp eklentikerini daha sonra çıkarmaktadır. İndireceğiniz versiyonun maf versiyonu olup olmadığını buradaki Details for Mobile Application Framework başlığı altından kontrol edebilirsiniz.

Windows'a kurulumda iki dosyayı aynı yere çıkartıp kurulumu başlatabilirsiniz.

MacOS için ise dosyaları indirdikten sonra Terminal üzerinden kurulumu başlatalısınız. Bunun için;

  • Önce terminali açınız.
  • Daha "java -jar dosyanın_yolu / dosyanın_adı" nı girerek kurulumu başlatınız.
  • Dosyanın yolu için dosya üzerine sağ tıklayıp "get info" dedğinizde çıkan pencerede "where" bölümündeki yolu kullanabilirsinz. Bendeki şekli "java -jar  /Users/resuldolaner/Downloads/jdev_suite_122100.jar"
  • bu kodu yazıp entere bastıktan sonra kurulum işleminin başlaması için bekliyoruz. 

Karşımıza gelen kurulum ekranında ekstra birşey yapmadan klasik next next işlemi ile kuruluma tamamlıyoruz ve jdeveloper açılış ekranı karşımıza geliyor.
Screen Shot 2016-08-22 at 12.54.51

Buradan Studio Developer olan seçenek ile jdeveloper ı açıyoruz.

Screen Shot 2016-08-22 at 12.55.01 Screen Shot 2016-08-22 at 12.55.40Açılan uygulamada "Help" sekmesin altında yer alana "Check for Updates" sekmesini tıklıyoruz.
Screen Shot 2016-08-22 at 12.56.04

Karşımıza gelen ekrandakiler seçili olarak next diyoruz.

Screen Shot 2016-08-22 at 12.58.41

Açılan eklentiler arasından Mobile altındaki Mobile Application Framework ü seçiyoruz ve kurulumu başlatıyoruz. Kurulum tamamlandıktan sonra jdeveloper ı yeniden başlatıyoruz.

Uygulama açıldıktan sonra MAF ın başarılı kurulduğuna bakalım.

Screen Shot 2016-08-22 at 14.35.32Uygulama açıldıktan sonra File>New>Applicaton girelim.

Screen Shot 2016-08-22 at 14.38.11

Application bölümünde Mobile Application Framework Application yazısını gördüyseniz işlem tamamdır. Buradan yeni uygulama oluşturarak devam edeceğiz. Bir sonraki yazımda yeni uygulama oluşturma, Android ve ios için similator oluşturma bağlantılarını, deploy etme gibi olaylara değineceğim.

Daha kapsamlı bilgi, diğer platformlar ve işletim sistemlerine kurulumlarla ilgili dokümantasyon için Oracle sitesine göz atabilirsiniz. 

 

 

Bir yorum bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.